5 tips om veiliger mobiel te werken

Door flexibel werken en toegang op afstand brengen velen van ons een aanzienlijk deel van de werkdag door op laptops, tablets en smartphones. Door deze toename van mobiel werken zijn cybercriminelen van tactiek veranderd: meer aanvallen zijn gericht op de apparaten zelf in plaats van op netwerken.

Mobiele apparaten zijn om verschillende redenen minder veilig dan desktop-pc's. Ten eerste is er een gebrek aan standaardisatie - het gaat niet alleen om de verschillende besturingssystemen (Windows vs. MacOS vs. iOS vs. Android), maar ook om het brede scala aan varianten binnen elk merk. Daarnaast zijn er beveiligingsproblemen als gevolg van technologische ontwikkelingen zoals cloud computing, terwijl het groeiende 'internet der dingen' betekent dat steeds meer alledaagse voorwerpen (zoals smart-tv's) verbinding kunnen maken met bedrijfsnetwerken.

Maak gebruik van een Mobile Device Management (MDM) systeem.

Een MDM-oplossing is in wezen een softwareoplossing die het beheer van mobiele apparaten mogelijk maakt. Het maakt wissen op afstand, vergrendelen/ontgrendelen en uitschakelen van functies mogelijk op alle apparaten van uw bedrijf; het stelt u ook in staat om op afstand toepassingen en software te installeren op alle apparaten die eigendom zijn van uw organisatie.

Maak gebruik van Apple Business Manager, Android Enterprise Enrollment om de inschrijving in de MDM-oplossing te stroomlijnen.

Apple Business Manager is de cloud-gebaseerde oplossing van Apple voor het beheer van meerdere apparaten. Het is ontworpen om de implementatie en het beheer van iOS-apparaten binnen je organisatie eenvoudiger en veiliger te maken. Je kunt het gebruiken om apps te beheren, certificaten te distribueren, de gedeelde iPad-modus in te stellen of zelfs om gebruikers in bulk aan te melden en te verwijderen uit je MDM-oplossing.

Android Enterprise Enrollment is Google's antwoord op Apple Business Manager voor Android-apparaten. Het biedt beheerders een eenvoudige manier om elk Android-apparaat te voorzien van hun bedrijfsprofiel en applicaties.

Configureer standaard security maatregelen op alle apparaten zoals een pincode.

De eerste verdedigingslinie is een pincode. Deze kunnen worden ingesteld op apparaten zoals laptops en smartphones, en ze moeten regelmatig worden gewijzigd en op alle apparaten worden gebruikt.

Organisaties moeten een beveiligingsbeleid hebben om ervoor te zorgen dat alle apparaten op dezelfde manier zijn geconfigureerd, met inbegrip van de instellingen voor vergrendeling nadat een onjuist wachtwoord een bepaald aantal keren is ingevoerd, de eis dat gebruikers hun wachtwoord of vingerafdruk invoeren bij het ontgrendelen van de telefoon, het gebruik van encryptie voor gegevens die zijn opgeslagen op het apparaat en de instelling van automatische vergrendeling na een periode van inactiviteit (bijvoorbeeld vijf minuten). Bij verlies of diefstal van een toestel moet het ook op afstand kunnen worden gewist, zodat iemand anders geen toegang heeft tot persoonlijke informatie.

Zorg dat apparaten regelmatig voorzien worden van updates.

Mobiele apparaten zijn over het algemeen moeilijk up-to-date te houden. Dit geldt met name voor BYOD-apparaten die mensen meebrengen naar de werkplek, of als u een groot aantal apparaten hebt die regelmatig moeten worden bijgewerkt.

Enkele tips om uw mobiele apparaten veilig en up-to-date te houden zijn:

  • Zorg ervoor dat al uw apparaten regelmatig updates krijgen. Werk software regelmatig bij, zelfs als het niet nodig lijkt te zijn. Zorg ervoor dat u al uw apparaten bijwerkt voordat ze in het veld of elders worden gebruikt. Als er een OS-update beschikbaar is voor een apparaat, installeer deze dan onmiddellijk (of stel automatische OS-updates in).
  • Installeer OS-updates op elk apparaat met MDM met behulp van onze Saas oplossing

Installeer Antivirus/phishing software op alle apparaten

  • Installeer antivirus/phishing software op alle apparaten.
  • Zorg ervoor dat het up-to-date is en werk het regelmatig bij.
  • Installeer phishing bescherming software op alle apparaten.

Zorg ervoor dat alle apparaten in beheer zijn en voorzien zijn van de nodige security maatregelen.

Zorg ervoor dat alle apparaten worden beheerd en voorzien zijn van de nodige beveiligingsmaatregelen.

  • Zorg ervoor dat mobiele apparaten worden beheerd door een Mobile Device Management (MDM)-oplossing.
  • Versleutel gegevens op mobiele apparaten in geval van verlies of diefstal.
  • Houd alle software up-to-date om bekende kwetsbaarheden te voorkomen, zoals de kwetsbaarheden die zijn geïdentificeerd in patches van Microsoft en Apple.

Conclusie

Nu we klaar zijn met de tips, willen we u achterlaten met onze laatste gedachte: mobiel werken is een blijvertje. Dus als je nog niet aan boord bent, is dit het moment om te beginnen. Zelfs als je maar één of twee werknemers hebt die hun telefoon voor het werk gebruiken, is het de moeite waard om te investeren in een bedrijfsbeleid voor smartphones. Op die manier weet iedereen wat er van hem wordt verwacht en hoe hij dat veilig kan doen - of hij nu op afstand werkt of niet!

Hulp nodig?

Het gebruik van mobiele technologie is vaak een nieuw gebied voor IT-teams en het vinden van het juiste apparaat, de juiste prijs en de juiste functies die aansluiten bij jouw behoeften kan moeilijk zijn.

Scolutions kan je hierbij helpen. Onze oplossingsarchitecten kunnen je behoeften en bedrijfsdoelen bestuderen om samen met jou een op maat gemaakt mobiliteitsprogramma te ontwerpen dat je naar waar je wilt gaan kan helpen.