Airwatch - Workspace ONE VS de top 5 alternatieven

Airwatch - Workspace ONE

Het valt niet te ontkennen dat AirWatch, oftewel Workspace ONE zoals het nu bekend staat, een koploper is geweest in zijn branche. AirWatch richtte zich in eerste instantie op het beheer van robuuste apparaten. Met de lancering van de eerste iPhone, de mede-oprichter van AirWatch, realiseerde John Marshall, de ware visionair die hij is, het potentieel en verlegde de focus naar smartphones. Deze tactische stap heeft ertoe geleid dat AirWatch toen de wereldwijde leider in Mobile Device Management (MDM) is geworden.

In de loop der jaren is er veel veranderd in het product, vooral na de overname door VMware. De MDM markt heeft zich ontwikkeld tot Unified Endpoint Management (UEM) en biedt nu ruimte aan een groter aantal leveranciers. De CEO van VMware, Pat Gelsinger, heeft ondanks zijn inspanningen de concurrentie niet kunnen tegenhouden. In feite is Workspace ONE misschien niet langer de beste optie voor uw onderneming. In deze post zal ik in detail uitleggen waarom ik deze uitspraak doe en zal ik u ook enkele van de beste alternatieven op de markt aanreiken.

Waarom niet Workspace ONE?

Laat dit duidelijk zijn. AirWatch is een geweldige endpoint management tool en ik wil het team achter Workspace ONE hiermee zeker niet in diskrediet brengen, maar ergens onderweg werden ze iets te ambitieus en raakten ze de focus kwijt op wat de klant eigenlijk nodig heeft.

Een veel voorkomend probleem is dat de Workspace ONE console omslachtig en te gecompliceerd is. Admins vinden het moeilijk om de functies te vinden en in de meeste gevallen hebben ze meer dan een kwart van de functies waar ze voor betalen niet nodig. Over betaling gesproken, Workspace ONE is een van de weinige high-end UEM-oplossingen en rekent meer dan het gemiddelde in de sector aan ($3,78 per apparaat per maand). Maar is het het geld waard? Het gebrek aan online chat-ondersteuning is een groot nadeel. Klanten, wanneer zij met een probleem te maken hebben, moeten een supportticket aanmaken en wachten op een antwoord. Dit trekt Workspace ONE van de ladder, aangezien de meeste leveranciers 24*7 chatsupport bieden. Het product is ook beperkt in zijn kioskmogelijkheden zonder gemeenschappelijke functies zoals kioskondersteuning op het tvOS-platform, multi-app kioskmodus op iOS-apparaten en Digital Signage. Een ander nadeel dat de meeste mensen hebben genoemd is dat de enorme on-prem infrastructuur van Workspace ONE 300 keer zo groot is als die van andere MDM.

Dit gezegd hebbende, is Workspace ONE ongetwijfeld nog steeds een verbazingwekkend product. Echter, in een concurrerende markt is de klanttevredenheid een belangrijke factor. Ja, we zijn op zoek naar veilige, zero breach ecosystemen, maar uiteindelijk komt het aan op de ervaring en Workspace ONE lijkt een duik te hebben genomen in dat aspect. Hier is een lijst van Workspace ONE-alternatieven die onder andere gebaseerd zijn op de voorkeur van de klant.

Desktop Central

Desktop Central werd in 2020 drie keer erkend als grote speler in drie IDC MarketScape rapporten voor Unified Endpoint Management- tools (UEM) en is de gouden standaard voor uniform mobiel, desktop en werkplek beheer. Wat deze oplossing onderscheidt, is de breedte van functies en een implementatie die de gebruiker op de eerste plaats stelt. Legacy UEM's bieden geweldige functies, maar missen heel veel nieuwe functies of gebruikersgemak. Veel richten zich op bruikbaarheid, maar missen uitstekende beheermogelijkheden. Desktop Central biedt het beste van beide UEM-werelden

Belangrijkste kenmerken:

 • Desktop Central stelt u in staat om elk apparaat in uw organisatie op elk moment en vanaf elke plek te beheren met de meest minimalistische en eenvoudig te gebruiken UI.
 • Biedt een complete end-to-end patching oplossing voor Windows en andere applicaties van derden. Van het opsporen van kwetsbaarheden in het netwerk, het testen en goedkeuren van ontbrekende patches tot het uitvoeren van directe patching management of het volledig automatiseren van het patching proces, Desktop Central biedt een uitgebreide patch management mogelijkheid.
 • Desktop Central UEM is erg gebruiksvriendelijk en kan worden begrepen door al het technische personeel met minimale training.
 • Door middel van BYOD-beheer dat beschikbaar is in Desktop Central, kan de beheerder werkprofiel containers maken op persoonlijke apparaten die eigendom zijn van werknemers.
 • Desktop Central ondersteunt modern management en legacy management voor windows apparaten

Mogelijkheden

 • Patch management
 • Mobile device management
 • Windows configurations
 • Remote control
 • Software deployment
 • Content Management
 • Intuïtieve dashboard
 • Ondersteuning voor alle operating systemen

MobileIron

Mobileiron is een even grote naam in de UEM-markt als Workspace ONE. Sinds de lancering in 2007 is MobileIron al meer dan tien jaar nek aan nek met Workspace ONE. De afgelopen jaren heeft MobileIron echter een stap vooruit gezet. MobileIron heeft een uitstekende staat van dienst bij zijn klanten en het bedrijf is een van de belangrijkste klanten van Gartner Peer Insights.

Mogelijkheden

 • Mobile Application Management
 • Mobile Content Management
 • Mobile Costs Controls
 • Secure browsing
 • Secure Email and DLP

Jamf Pro

Jamf richt zich vooral op het beheer van Apple-apparaten en zij zijn daar het beste in. Jamf werkt samen met Microsoft om de communicatie tussen Jamf Pro en Intune mogelijk te maken en zo conditionele toegang tot stand te brengen, een opvallende eigenschap in de markt. Afgezien van het feit dat het product beperkt is tot Apple apparaten, is het enige nadeel dat ik kan vinden is de prijsstelling (beetje aan de hoge kant!). Sommigen vinden de UI misschien ook iets te ingewikkeld.

Mogelijkheden

 • Mobile Application Management
 • Mobile Security Management
 • Mobile Data Management
 • Conditional access
 • Endpoint Protection

Prijs :
Begint bij € 3,33 per apparaat per maand voor iOS/tvos-apparaaten en € 7,17 per apparaat per maand voor MacBooks.

IBM MaaS360

Als eerste oplossing die een kunstmatige intelligentiebenadering van UEM biedt, hierdoor valt MaaS360 met Watson (AI-agent) op in de hele massa. Net als Desktop Central is MaaS360 er trots op goede klantenservice te bieden en dat heeft hen ook de titel van Gartner Peer Insights Customer Choice MDM opgeleverd. Na de overname van Fiberlink door IBM ging MaaS360 snel over naar de Mobile Device Management markt.

Mogelijkheden

 • Mobile Threat Defence
 • Mobile Application Security
 • AI enabled device monitoring
 • Mobile Content Management
 • IoT device management

Prijs :
Begint bij € 4,00 per apparaat per maand.

Onderaan de streep

Het kiezen van een UEM/MDM-oplossing is een hectisch proces. Het kan maanden of zelfs jaren duren om alle verschillende aspecten van het product af te wegen en uiteindelijk tot een beslissing te komen. Deze post is bedoeld om jou in ieder geval een paar stappen in dat proces te laten overslaan.

Hulp nodig?

Het gebruik van mobiele technologie is vaak een nieuw gebied voor IT-teams en het vinden van het juiste apparaat, de juiste prijs en de juiste functies die aansluiten bij jouw behoeften kan moeilijk zijn.

Scolutions kan je hierbij helpen. Onze oplossingsarchitecten kunnen je behoeften en bedrijfsdoelen bestuderen om samen met jou een op maat gemaakt mobiliteitsprogramma te ontwerpen dat je naar waar je wilt gaan kan helpen.