In de huidige digitale wereld is het gebruik van mobiele apparaten een onmisbaar onderdeel van het dagelijks werk. Toch brengt de implementatie van deze apparaten enkele uitdagingen met zich mee voor IT-managers en andere beslissers binnen organisaties. Een van deze uitdagingen is de vraag hoe om te gaan met mobiele apparaten die eigendom zijn van medewerkers, terwijl deze worden gebruikt tijdens werktijd. In dit artikel behandelen we de drie meest voorkomende afkortingen die worden gebruikt om deze uitdagingen te beschrijven: BYOD, CYOD en COPE.
BYOD staat voor Bring Your Own Device en is de meest voorkomende afkorting van de drie. Bij BYOD staat een bedrijf toe dat medewerkers persoonlijk aangeschafte apparaten gebruiken tijdens hun werkdag. Het voordeel hiervan is dat het bedrijf minder apparaten hoeft aan te schaffen, waardoor er mogelijk kosten bespaard kunnen worden.
Echter, BYOD heeft ook nadelen. Bedrijven moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat deze privé aangeschafte apparaten goed beveiligd en up-to-date blijven om beveiligingsproblemen op het interne bedrijfsnetwerk te minimaliseren. Verder is het lastig om een grote range aan verschillende apparaten te beheren vanuit een IT-oogpunt, omdat elk apparaat andere updates en beveiligingsinstellingen nodig heeft. Daarnaast is het apparaat eigendom van de medewerkers, waardoor privacyproblemen kunnen ontstaan mocht het apparaat gewist moeten worden in geval van verlies of diefstal.
Het probleem dat BYOD heeft, wordt opgelost door CYOD. CYOD staat voor Choose Your Own Device en is de op een na meest voorkomende afkorting van de drie. Het bedrijf schaft de apparaten aan voor de medewerkers, die hieruit een eigen keuze kunnen maken. Dit betekent dat de medewerker met een eigen gekozen apparaat werkt, waar ze vaak al bekend mee zijn. Hierdoor hebben medewerkers minder tijd nodig om aan hun nieuwe apparaat te wennen en kunnen ze sneller productief met hun apparaat aan de slag gaan. Verder zorgt CYOD dat medewerkers meer plezier ervaren bij het gekozen apparaat omdat dit naar eigen wens is.
Een groot voordeel van CYOD is dat de apparaten eigendom blijven van het bedrijf. Hierdoor kan het zonder privacyredenen op elk moment worden gewist bij mogelijke diefstal of verlies. Dit minimaliseert mogelijke datalekken.
De derde en laatste afkorting is COPE. COPE staat voor Company-Owned, Personally-Enabled en is de minst voorkomende van de drie. Bij COPE schaft het bedrijf een apparaat aan en geeft de medewerker toestemming om het apparaat ook buiten werktijd te gebruiken. Het grootste voordeel van COPE vanuit HRM-perspectief is dat het voor meer binding met het bedrijf kan zorgen. Het feit dat medewerkers hun apparaten ook buiten werktijd mogen gebruiken, kan worden gezien als een extra beloning die bij hun baan hoort.
Een ander voordeel van COPE is dat het voor de ICT-afdeling gemakkelijker is om alle apparaten up-to-date te houden en te beveiligen. Bij COPE is de reeks aan verschillende apparaten kleiner dan bij CYOD. Dit verschil in aantal en soort zorgt voor minder ICT-ondersteuningskosten. Verder blijft het apparaat altijd eigendom van het bedrijf, zelfs als de medewerker het bedrijf verlaat. Hierdoor kan het bedrijf het apparaat altijd terugvorderen of het geheugen ervan op afstand wissen bij verlies of diefstal, zonder in strijd te zijn met privacywetgeving.
In dit artikel hebben we de drie meest voorkomende afkortingen beschreven die worden gebruikt om de uitdagingen van mobiele apparaten binnen organisaties te beschrijven: BYOD, CYOD en COPE. Elke afkorting heeft zijn voor- en nadelen, en het is aan het bedrijf om te bepalen welke strategie het beste past bij hun specifieke situatie. Door rekening te houden met deze voor- en nadelen, kunnen bedrijven een mobiele apparaatstrategie implementeren die aansluit bij hun zakelijke behoeften en bijdraagt aan een veilige en productieve werkomgeving voor hun medewerkers.
Het gebruik van mobiele technologie is vaak een nieuw gebied voor IT-teams en het vinden van het juiste apparaat, de juiste prijs en de juiste functies die aansluiten bij jouw behoeften kan moeilijk zijn.
Scolutions kan je hierbij helpen. Onze oplossingsarchitecten kunnen je behoeften en bedrijfsdoelen bestuderen om samen met jou een op maat gemaakt mobiliteitsprogramma te ontwerpen dat je naar waar je wilt gaan kan helpen.