Wat is BYOD

De meerwaarde van BYOD


1 Productiviteit en moraal

Een van de belangrijkste punten van BYOD is dat het ervoor kan zorgen dat er een toename in motivatie en productiviteit gezien kan worden. Dit komt vaak door het feit dat personeel sneller over nieuwere, betere en krachtiger apparatuur beschikt dan wat er wordt aangeboden vanuit de werkgever. Buiten het feit dat ze kunnen werken met nieuwere apparatuur, wijst onderzoek uit dat als medewerkers de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor hun eigen apparatuur de tevredenheid en motivatie zal toenemen. Zij kunnen namelijk al goed overweg met hun eigen gekozen apparatuur.

2 kosten besparing

Daarnaast zorgt een BYOD beleid op het eerste gezicht ook voor een kostenbesparing, omdat de vergoeding dat wordt gegeven door de werkgever vaak lager is dan de aanschafwaarde van een apparaat. Kostenbesparing wordt pas echt gerealiseerd als ook het onderhoud en alle andere bijkomende kosten zoals een abonnement voor rekening van de werknemers zijn.

3 Mobiel werken

Het afgelopen jaar hebben bijna alle organisaties de stap gemaakt naar mobiel werken en BYOD geeft medewerkers de mogelijkheid om altijd en overal te kunnen werken. Het kunnen werken op zelf gekozen apparaten zorgt ervoor dat medewerkers in deze tijd een verhoogde motivatie en productiviteit laten zien.

De nadelen van een BYOD beleid

1 Mogelijke onvoorziene kosten.

De kosten bij een BYOD beleid blijft niet bij een vergoeding vanuit de werkgever dat wordt verstrekt. Er moet ook rekening gehouden worden met TCO (Total Cost of Ownership) van een apparaat. De totale kosten van een apparaat bestaat maar voor 20% uit de aanschafwaarde, de overige 80% bestaat uit gebruikskosten, waarvan 30% bestaat uit inefficiëntie kosten wat vaak komt door een grote diversiteit aan apparaten. Hierbij kan je denken aan support- en onderhoudskosten voor het ondersteunen van veel verschillende apparaten en verschillende systemen zoals Android, IOS, Windows.

2 Informatie beveiliging

Naast het eerste nadeel zijn er nog meer redenen om niet te kiezen voor een BYOD beleid. De belangrijkste reden hiervoor is het niet kunnen garanderen van de informatieveiligheid. Dit komt door twee factoren.

Dataverwijdering

Wanneer een apparaat verloren of gestolen is, kunnen allerlei belangrijke zakelijke gegevens verloren gaan of op straat komen te liggen. Dit geldt ook voor werknemers die uitdiensttreding, hierbij is het lastig om data te verwijderen mits dit niet goed ingeregeld is doormiddel van een MDM oplossing.

Grote diversiteit aan apparaten

Door de grote diversiteit aan apparaten bestaat er ook een schala aan verschillende besturingssystemen en toepassingen. Buiten het feit dat de apparaten niet volledig in beheer zijn, bestaat de kans dat een security update niet wordt geïnstalleerd en worden hiermee de deuren opengezet voor cyberaanvallen en datalekken.

Is een BYOD beleid de juiste keuze?

De afweging om wel of niet de keuze te laten vallen op een BYOD beleid is bij elke organisatie anders. Om deze keuze te maken is het belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

  • Hoe gaat de IT-afdeling alle apparaten efficient beheren op het gebied van data security.
  • Wie is er verantwoordelijk als een apparaat kwijt raakt en zakelijke data wordt gelekt.
  • Hoe kan er gegarandeerd worden dat alle zakelijke data verwijderd wordt van een apparaat als een werknemer uit dienst gaat.
  • Zijn werknemers bereid om hun privé apparaten te gebruiken voor zakelijke doeleinde, of gaat hun voorkeur uit naar een bedrijfstelefoon met een vooraf gedefinieerde lijst.
  • Hoe groot is de besparing als er gekozen wordt voor een BYOD beleid.

Omdat veel van de bovenstaande vragen niet met een definitieve antwoord beantwoord kunnen worden kiezen veel organisaties voor een CYOD beleid. Bij een CYOD beleid krijgen de werknemers nog een zekere vrijheid in hun keuze voor een apparaat, maar zijn deze apparaat vooraf gedefinieerd. Hierdoor zijn alle apparaten te beheren met een oog op informatiebeveiliging.

Hulp nodig?

Het gebruik van mobiele technologie is vaak een nieuw gebied voor IT-teams en het vinden van het juiste apparaat, de juiste prijs en de juiste functies die aansluiten bij jouw behoeften kan moeilijk zijn.

Scolutions kan je hierbij helpen. Onze oplossingsarchitecten kunnen je behoeften en bedrijfsdoelen bestuderen om samen met jou een op maat gemaakt mobiliteitsprogramma te ontwerpen dat je naar waar je wilt gaan kan helpen.