Apple Business Manager: wat is het en wat kun je ermee?

Mobiele Apple apparaten uitrollen en configureren wordt een koud kunstje met Apple Business Manager. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Dat lees je hier.

Apple Business Manager: wat is het en wat kun je ermee?
Abonneer op onze e-mailnieuwsbrief - Scolutions

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates.

Thanks for joining our newsletter.
Oops! Something went wrong.

Eén keer je nieuwe iPhone of iPad configureren is best een leuk taakje. Maar als je in jouw bedrijf tientallen of misschien wel honderden iPhones en iPads hebt, dan wordt het een behoorlijk intensieve klus. Gelukkig heeft Apple daar iets op verzonnen: Apple Business Manager. Hiermee wordt het uitrollen en configureren van mobiele apparaten een koud kunstje. We leggen je uit wat Apple Business Manager precies is, wat de voordelen zijn en hoe het werkt.

Wat is Apple Business Manager?

Apple Business Manager (ABM) is een online platform dat speciaal is ontwikkeld voor bedrijven. De IT-afdeling van jouw bedrijf kan hierin gemakkelijk en snel alle Apple toestellen koppelen aan je Mobile Device Management-systeem. Via MDM bepaal je vervolgens hoe je die toestellen instelt: welke rechten hebben gebruikers, welke apps moeten op het toestel staan en hoe is alles beveiligd? Door het gebruik van ABM hoef je de apparaten hiervoor niet eens uit de doos te halen. De IT-afdeling regelt alles online en jouw werknemers openen een nieuw doosje met daarin een toestel dat automatisch goed configureert zodra ze deze opstarten.

Zonder een goed Mobile Device Management-systeem heb je niet zoveel aan Apple Business Manager. Je gebruikt die twee dus samen.  

Wat kun je met ABM?

Met Apple Business Manager kun je 2 belangrijke taken uitvoeren.  

  • Koppelen aan MDM
    Zoals hierboven omschreven is Apple Business Manager een makkelijke tool voor het uitrollen van apparaten. Via ABM koppel je alles door middel van een IMEI- of serienummer aan jouw MDM-systeem. En van daaruit regel je de rest.  
  • Apps en books downloaden
    Een nieuwe app downloaden voor het hele bedrijf is via Apple Business Manager makkelijk geregeld. Je hoeft niet langer per toestel de app te downloaden. Via ABM koop je de app en daarna kun je hem toewijzen aan gebruikers, installeren en up-to-date houden via MDM.  

Wat kost Apple Business Manager?

Apple Business Manager zelf is gratis te gebruiken via de website van Apple, maar voor een MDM-oplossing moet je betalen. En natuurlijk ook voor eventuele apps of books die je aanschaft via ABM. Als je zelf niet zo kundig bent met mobiel apparaatbeheer of jouw IT-afdeling heeft zijn tijd hard nodig voor andere zaken, dan kun je een specialist inhuren die je helpt. Ook die kost geld.  

Toch blijkt in de praktijk dat de baten groter zijn dan de lasten. Het kopen van MDM en het inhuren van een specialist, kunnen zelfs geld- en vooral tijdbesparend zijn. We geven je een voorbeeld:  

Stel, je moet een app installeren op 100 iPhones. Dan kun je 100 werknemers langs de IT-afdeling sturen zodat de app geïnstalleerd kan worden. Je kunt ook ABM en MDM aanschaffen. Dan is het met één klik op de knop op alle 100 telefoons geïnstalleerd. Dat scheelt je dus niet alleen 100 keer de tijd van een IT-medewerker, maar het scheelt je ook 100 werknemers die tijdelijk hun werk moeten neerleggen om langs de IT-afdeling te lopen.  

Wat zijn de voordelen van Apple Business Manager?

Apple Business Manager is gratis beschikbaar en werkt makkelijk en veilig. Andere belangrijke voordelen zijn:  

  • Je hoeft toestellen niet uit de doos te halen, want met ABM koppel je ze via het IMEI- of serienummer aan MDM
  • Je stelt tegelijkertijd op afstand meerdere toestellen in  
  • Je kunt automatisch MDM op de toestellen installeren, waardoor ze meteen beveiligd en gebruiksklaar zijn voor medewerkers

Hoe start je met ABM?

Voordat je met Apple Business Manager begint, is het handig om te investeren in Mobile Device Management. Daarna meld je je aan bij Apple en kun je die twee aan elkaar koppelen. Hoe dat werkt en hoe je een goed MDM-systeem inricht, kunnen wij je uitleggen. Als je bij Scolutions MDM afneemt, zit de support en het inrichten van ABM daar automatisch bij in.

Neem contact op

Klaar voor de volgende stap in mobiliteit?

Neem contact op en ontdek hoe Scolutions
jouw visie kan omzetten in een
concrete digitale strategie.